Το Κρουστόφωνο

Το Κρουστόφωνο

Το Κρουστόφωνο

Το Κρουστόφωνο  είναι  ένας ενεργός  ιδιωτικός φορέας μουσικής  παιδείας, πολιτισμικής δράσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, κάτω από την ομπρέλα «Κρουστόφωνο» δρουν παράλληλα δυο κύρια Καλλιτεχνικά σχήματα (Μπάντα Δρόμου και Μουσικό Παιχνιδοθέαμα),  ένα Μουσικό Εργαστήρι, καθώς επίσης και πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

 Το Κρουστόφωνο σχηματίστηκε το 1996 από μουσικούς και μουσικοπαιδαγωγούς με την πεποίθηση ότι τα απλά και προσιτά μέσα και υλικά (κρουστά όργανα, σώμα, φωνή, παιχνίδι, παραμύθι)   κρύβουν πρωτογενή ενέργεια ικανή να συγκινήσει παντού  και πάντοτε  όλες τις ηλικίες και ικανοποιεί την  ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για έκφραση μέσα  από τον ρυθμό, την κίνηση, το τραγούδι, το θέατρο, την εικαστική δημιουργία.
Από το 2011 οι δραστηριότητες του Κρουστόφωνου διαχωρίζονται σε δύο συνεργαζόμενους τομείς: α) στο Μουσικό εργαστήρι «Κρουστόφωνο- Μαριάνθη Ερκέκογλου, Υπηρεσία Πολιτιστικής Εκπαίδευσης»  υπό τη διεύθυνση του Χρ. Ερκέκογλου και β) στην αστική μη κεδοσκοπική εταιρία Μουσικό παιχνιδοθέαμα «Κρουστόφωνο» υπό τη μουσικοπαιδαγωγική διεύθυνση του Ν. Θεοδωρίδη.

 Έτσι, με την πάροδο του χρόνου οι δραστηριότητες επεκτάθηκαν σε διάφορους τομείς που περιλαμβάνουν:

  • Συναυλιακές και εμψυχωτικές παραστάσεις,   happening, παραστάσεις μουσικού θεάτρου για όλες τις ηλικίες από τα καλλιτεχνικά σχήματα του Κρουστόφωνου (Μπάντα Δρόμου και Μουσικό Παιχνιδοθέαμα).
  • Εργαστηριακά μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής, κρουστών, musical για παιδιά.
  • Εργαστήρια κρουστών και κίνησης για ενήλικες.
  • Μαθήματα ντραμς, κιθάρας, πιάνου, ηλεκτρικού μπάσου, φλογέρας/φλάουτου, ακορντεόν, τρομπέτας για παιδιά και ενήλικες.
  • Επιμορφωτικά σεμινάρια μουσικοκινητικής αγωγής, θεατρικού παιχνιδιού, εμψύχωσης, κατασκευών κ.α. (για εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες- παιδαγωγούς, εμψυχωτές κ.α.)
  • Παραγωγή και έκδοση cd και βιβλίων


Το Κρουστόφωνο έχει ως στόχους:

  • Να προκαλεί την δραστηριοποίηση και άλλων μουσικών, μουσικόφιλων παιδαγωγών προς ανάλογη καλλιτεχνική παιδαγωγική κατεύθυνση - μέσα από μαθήματα, εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες, καλλιτεχνικές-παιδαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις- είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με άλλες ομάδες και φορείς.
  • Να δημιουργεί και να παρουσιάζει πρωτότυπα μουσικά θεάματα και να προτείνει εναλλακτικούς-δημιουργικούς τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας στο κοινό (παιχνίδια και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες ).
  • Να προωθεί την πραγματοποίηση ευκολοεφάρμοστων μουσικών-καλλιτεχνικών ιδεών στο χώρο της καλλιτεχνικής και ειδικότερα της μουσικής παιδείας, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά.
  • Να συμβάλει στην παραγωγή και έκδοση κατάλληλου  μουσικού ή άλλου καλλιτεχνικού υλικού με μορφή εντύπων, δίσκων, cd’s, video  κλπ.