Μουσικό Παιχνιδοθέαμα

Μουσικό Παιχνιδοθέαμα

Μουσικό Παιχνιδοθέαμα

Το καλλιτεχνικό-παιδαγωγικό σχήμα «Μουσικό Παιχνιδοθέαμα του Κρουστόφωνου» (ΜΠΘ) είναι ένα από τα δύο κύρια καλλιτεχνικά σχήματα που δρουν σήμερα κάτω από την ομπρέλα του «Κρουστόφωνου».

Λειτουργεί από το 1996 και αποτελεί την παιδική σκηνή του Κρουστόφωνου, η οποία συνήθως παρουσιάζει είτε εμψυχωτικά μουσικοκινητικά παιχνίδια από σκηνής, είτε μουσικά παραμύθια ή σκετς για «παιδιά κάθε ηλικίας» ή το συνδυασμό και των δυο. Επίσης σχεδιάζει και εφαρμόζει εκπαιδευτικά-καλλιτεχνικά προγράμματα. Το  Μουσικό Παιχνιδοθέαμα χρησιμοποιεί ποικιλία μελωδικών και κρουστών οργάνων  (ακορντεόν, φλάουτο, πλήκτρα, κιθάρα, ντραμς και διάφορα κρουστά), σε συνδυασμό με τεχνικές εμψύχωσης και καλλιτεχνικής έκφρασης και την διασύνδεση των τεχνών.  Ονομάσθηκε έτσι για να δηλώνει το πλήθος και την ποικιλία των δράσεων του σχήματος, αλλά και την ευελιξία του να προσαρμόζεται σε όλα τα δεδομένα (ηλικίας κοινού, χώρου διεξαγωγής, εορταστικής ή μη περιόδου). Χαρακτηριστικό άλλωστε στοιχείο όλων των παραστάσεων του Κρουστόφωνου είναι η διαδραστικότητα ανάμεσα στους συντελεστές της παράστασης και το κοινό και η ενεργός συμμετοχή των θεατών στα δρώμενα και την εξέλιξη της παράστασης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ
Το ΜΠΘ, έχει προσκληθεί από διάφορους φορείς σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει λάβει μέρος σε σημαντικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο  καθιερωμένων θεσμών, όπως: Δημήτρια στα σχολεία, Βαλκανική Πλατεία, Παραθινούπολη, Βαφοπούλειο, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ονειρούπολη Δράμας, καθώς και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας,  του δήμου Βαθέως Σάμου, του δήμου Χανίων Κρήτης  κλπ

Βασικά μέλη της Παιδικής Σκηνής αποτελούν σήμερα οι καλλιτέχνες-εμψυχωτές: Ακριβή Ερκέκογλου, Μαριάννα Ερκέκογλου, Νίκος Θεοδωρίδης, Δέσποινα Καλανταρίδου, Νεκταρία Λιάσκου, Βάσω Μπαντελά, Αλεξία Τανούρη, Βίκυ Χουζούρη.
(Η ομάδα δουλεύει συλλογικά με συντονιστή και υπεύθυνο παραγωγής τον Νίκο Θεοδωρίδη).

ΤΡΕΧΟΝ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Το  μουσικό Παιχνιδοθέαμα παρουσιάζει παραστάσεις για παιδιά κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και ενίοτε συνδεδεμένες με τα Χριστούγεννα, την Αποκριά  ή το καλοκαίρι.  Στην τρέχουσα περίοδο είναι σε ισχύουν οι παραστάσεις :
• Οι πειρατές της Κρουστοφωνικής (Μουσικοθεατρική διαδραστική παράσταση για κάθε περίσταση, λ.χ. σε καλοκαιρινές ή αποκριάτικες γιορτές)
• Μουσικά Εμψυχωτικά παιχνίδια (Συναυλιακή- διαδραστική παράσταση με Τραγούδια, παιχνίδια και χορούς του κόσμου)
• Καλαντίσματα και Καλικαντζαριές (μουσικοκινητική-θεατρική παράσταση για τα Χριστούγεννα).

Επίσης  προσφέρει καλλιτεχνικά -εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
«Με τον Πέτρο και το Λύκο: Εργαστήρι –παράσταση με παιδιά».
Μουσικοκινητικό-θεατρικό εργαστήρι για παιδιά 4 –12 ετών, βασισμένο στο γνωστό μουσικό παραμύθι του Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο Λύκος». Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε με επιτυχία σε παλιότερες δράσεις του Κρουστόφωνου.
«Εργαστήρι για Φίλους Μουζικάντηδες». Ένα μουσικοκινητικό - θεατρικό εργαστήρι του «Κρουστόφωνου» βασιμένο στο γνωστό παραμύθι « Οι μουζικάντηδες της Βρέμης». Μια ιστορία φιλίας και αγάπης για τα ζώα, τη μουσική τις τέχνες γίνεται αφορμή για δημιουργία και παρουσίαση από τα ίδια τα παιδιά. Το εργαστήρι βασίζεται σε ομώνυμη παράσταση του Κρουστόφωνου καθώς και σε έκδοση βιβλίου με cd (2005).

«Το Μουσικό Παιχνιδοθέαμα του Κρουστόφωνου» έχει τη δυνατότητα να παίξει σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους με ηχητική υποδομή, κατόπιν πρόσκλησης από κάποιο φορέα ή σχολείο.