Τα πρόσωπα

Νίκος Θεοδωρίδης

Νίκος Θεοδωρίδης

Νηπιαγωγός - Μουσικοπαιδαγωγός

ntheodoridis@kroustophono.gr

Ο Νίκος Θεοδωρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρμονίας του Σύγχρονου Ωδείου Θεσ/νίκης και επίσης και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και του Οικονομικού Τμήματος της Σχολής ΝΟΕ του ΑΠΘ. Παρακολούθησε το Επιμορφωτικό τμήμα «Μουσική Αγωγή για Προσχολική και Πρωτοσχολική Ηλικία» του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης (1986-1988)
Παίζει κιθάρα και κρουστά.
Είναι διδάκτωρ Μουσικής Παιδαγωγικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Π.Δ.Μ. με θέμα «Η μουσική αγωγή στο Νηπιαγωγείο. Το πρόγραμμα του υπουργείου και μια εναλλακτική πρόταση. Σύγκριση  αποτελεσματικότητας.»
Το ενδιαφέρον του για τον παιδαγωγικό ρόλο της μουσικής τον οδήγησε να ειδικευτεί στη Μουσικοπαιδαγωγική.
Δίδαξε από το 1993 ως ειδικός επιστήμων-μουσικοπαιδαγωγός στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας με αντικείμενο την Παιδαγωγική της Μουσικής , ενώ από το 2002 διορίστηκε σε θέση Ε.Ε.ΔΙ.Π- Ι, (Ειδικό Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) και δίδαξε στο μετονομασθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ). Από το 2011 διδάσκει στο τμήμα νηπιαγωγών του Α.Π.Θ.
Διδάσκει ή εποπτεύει προγράμματα Μουσικής Προπαιδείας από το 1987, σε Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης, επίσης Μουσικοπαιδαγωγική στα ΠΕΚ, στην Eξομοίωση κ.α. Η ενασχόλησή του με το αντικείμενο του έχει αποφέρει τεράστια εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα.
Έχει γράψει το μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για σχολεία «Φίλοι μουσικόφιλοι», το οποίο εφαρμόζεται από το 1990 με μεγάλη επιτυχία. Εξέδωσε μουσικοπαιδαγωγικό υλικό (βιβλίο με κασέτα) με τίτλο «Τραγουδοπαιχνίδια» για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Έχει συνθέσει και παρουσιάσει παιδικά τραγούδια για θέατρο και για μουσικοπαιδαγωγικές εφαρμογές στα πλαίσια Εκδηλώσεων της Καλλιτεχνικής - Παιδαγωγικής Ομάδας «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ». Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες-παρουσιάσεις προσωπικών συνθέσεων για παιδικό θέατρο.
Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής–παιδαγωγικής ομάδας «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ» και συ-συγγραφέας των 2 βιβλίων που έχει εκδώσει.:    «Το σχολείο Εργαστήρι Τέχνης και Δημιουργίας» (εκδόσεις του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών - Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη, 1994) και «Δέκα δημιουργικά βήματα για μια σχολική παράσταση» (εκδόσεις  Καστανιώτη, 1999).
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε.Μ.Ε (Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση) στης οποίας το Δ.Σ. συμμετείχε από το 1997 ως το 2000 και από το 2008 έως το 2012.
Είναι ιδρυτικό μέλος του ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟΥ, όπου διδάσκει στα παιδικά τμήματα και στα τμήματα μουσικοπαιδαγωγικής επιμόρφωσης ενηλίκων.